Prvé dni Nežnej revolúcie prežil prešovský študent Muránsky v Prahe

17.11.2009 Prešov

Prešov 17. novembra (TASR) - Prvé dni Nežnej revolúcie prežil vtedajší študent prešovskej Pedagogickej fakulty Jozef Muránsky v Prahe, kde sa podľa svojich slov ocitol úplnou náhodou.
O tom, že by sa malo udiať niečo závažné, v skutočnosti ani nič netušil. Po návrate domov sa stal jedným z členov štrajkového výboru študentov prešovských fakúlt. Na novembrové udalosti spred 20 rokov si zaspomínal v rozhovore, ktorý poskytol TASR.

\"Do Prahy som pricestoval 16. novembra. Bol som študent z východného Slovenska a nemal som nejaký veľký prehľad o pražských podmienkach, takže ani 17. novembra som sa na týchto akciách nezúčastnil. V ten večer však zazneli oznamy v BBC, v Rádiu Slobodná Európa ale aj v študentskom rozhlase na internátoch v pražskej Tróji, ktoré upozorňovali ľudí na protestné akcie. Išlo o skutočne burcujúce výzvy, a preto som na druhý deň neodolal, musel som sa ísť o tom presvedčiť na vlastné oči. Bolo to pre mňa ohromujúce, pravdu povediac, mal som aj strach, pretože som nebol vnútorne pripravený na také veci. Vôbec som netušil, do akých rozmerov to môže narásť, \" povedal Muránsky.
 

Vyberte región